Gebruik van bewegingsmeters om lichaamsbeweging objectief te meten (november 2024)

Niet bewegen/geen lichaamsbeweging is wereldwijd een groeiend probleem. Hoeveel iemand beweegt wordt wel gevraagd in vragenlijsten, maar het probleem hierbij is dat dit mogelijk geen objectieve waarnemingen zijn. Daarom groeit de interesse om gebruik te maken van een wearable activity tracker of bewegingsmeter, bijvoorbeeld een horloge dat je om je pols draagt. Meestal is dit horloge ook gekoppeld met een app op je smartphone, zodat de gegevens die je activity tracker meet ook daarin zijn terug te zien en je de data beter kan analyseren. De verkregen data via een bewegingsmeter geven een beter beeld van hoeveel iemand beweegt dan wat iemand zelf rapporteert.

Veldwerk

In het LISS panel is tussen juni 2021 en augustus 2022 door het Centraal Bureau voor de Statististiek (CBS) in samenwerking met Centerdata onderzoek gedaan naar of men bereid is deze data te delen en hoe gemakkelijk of moeilijk deze data te doneren zijn, bijvoorbeeld door deze te uploaden in een vragenlijst. Hoeveel iemand daadwerkelijk beweegt valt dan uit die data uit te lezen. LISS panelleden met een smartwatch of bewegingsmeter zoals Apple watch, Fitbit, Garmin of Samsung watch –de vier meest gebruikte– deden aan het onderzoek mee.

Data donatie

In het onderzoek werd de bereidheid om data te doneren onderzocht en twee verschillende manieren waarop dit kon: (1) handmatig data kopiëren in de vragenlijst en (2) een spreadsheet uploaden. Verder werd gekeken of bepaalde groepen meer geneigd waren de ene of de andere manier te gebruiken.

Resultaten

De resultaten laten zien dat het gebruik van bewegingsmeters nog steeds beperkt is en dat leeftijd en opleiding een grote rol spelen in wie een bewegingsmeter gebruikt.
De meerderheid van de bezitters waren bereid hun data te kopiëren in de vragenlijst. Maar het uploaden van een spreadsheet bleek een stuk lastiger te zijn. Het aantal mensen dat dus daadwerkelijk data heeft gedoneerd is klein én selectief.

Conclusie

De conclusie moet dan ook zijn dat het op dit moment niet haalbaar is om door middel van bewegingsmeters en datadonatie uitspraken te doen over lichaamsbeweging voor de gehele bevolking.


Bron: Data donation of personal physical activity trackers (2024), M. Kompier, A. Elevelt, A. Luiten, J. Mulder, en V. Toepoel, Survey Practice 17.