Een op de vijf Nederlanders maakt zich zorgen over de zorgkosten (november 2024)

De Nationale Monitor Geldzorgen onderzoekt hoe het financieel gaat met Nederlanders. Over welke geldzaken maken ze zich zorgen? Hoeveel financiële stress ervaren zij? En hoe financieel weerbaar zijn zij? De monitor is een initiatief van Kenniscentrum Psychologie en Economisch Gedrag (Universiteit Leiden) en Wijzer in geldzaken. Ieder kwartaal wordt aan een steekproef van minimaal 1.500 personen uit het LISS panel gevraagd om 15 vragen te beantwoorden.

Enkele resultaten uit de laatste meting (september 2024):

  • Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders maakt zich zorgen over de zorgkosten. De bezorgdheid van Nederlanders over de energierekening, zorgkosten, huishoudelijke uitgaven, woonlasten en vervoerskosten zijn niet toe- of afgenomen tussen juni 2024 en september 2024.
  • Ook in september 2024 hadden mensen in de lage inkomensgroep de meeste geldzorgen, vergeleken met mensen in de midden en hoge inkomensgroepen. Dit gold voor alle bronnen van geldzorgen die werden onderzocht.
  • In de afgelopen 3 maanden is er niets veranderd in de financiële weerbaarheid. Zo geven ongeveer 8 op de 10 Nederlanders aan overzicht te hebben over hun huidige geldzaken, terwijl 6 op de 10 Nederlanders zeggen financiële doelen te stellen voor later.
    Verder zegt ruim een kwart van de Nederlanders een onverwacht grote uitgave (zo groot als een maandsalaris) niet te kunnen betalen zonder geld te lenen. Dat is zorgelijk. Want als je niet goed voorbereid bent op mogelijke financiële tegenslagen, dan is de kans aanwezig dat er geldzorgen ontstaan. Misschien niet vandaag, maar mogelijk in de toekomst.

Afbeelding: verschil in zorgen tussen juni 2024 en september 2024 bij huishoudens met een laag huishoudinkomen

Bron: website Wijzer in geldzaken, resultaten uit de meting van september 2024.