Het Nationaal Kiezersonderzoek (NKO) kijkt naar de Tweede Kamerverkiezingen, naar de opvattingen en gedragingen van Nederlandse kiezers. Onder anderen LISS panelleden doen mee aan dit onderzoek. Uit een recent onderzoek blijkt dat een meerderheid van de kiezers met een migratieachtergrond (ongeveer 70%) zich onvoldoende vertegenwoordigd voelt in de Tweede Kamer. Politieke partijen zoals Denk, Bij1 en Tweede Kamerleden met een migratieachtergrond hebben hierin de afgelopen jaren nog niet veel kunnen veranderen.
In het onderzoek is gevraagd naar ‘discriminatie’, omdat het onderwerp veel leeft onder kiezers van onder andere Denk en Bij1. Vooral bij kiezers met een niet-Europese migratieachtergrond die Denk of NSC willen gaan stemmen, ervaren discriminatie en vinden dat hun belangen niet behartigd worden. Kiezers met een migratieachtergrond die van plan zijn op VVD of D66 te gaan stemmen voelen zich wel voldoende vertegenwoordigd.
Het Nationaal Kiezersonderzoek laat ook zien dat een derde van de Nederlanders zonder migratieachtergrond vindt dat de belangen van mensen met een migratieachtergrond juist te veel worden behartigd. Zij vinden dat mensen zoals zij weinig gehoord worden. Ze stemmen op partijen die migratie juist willen beperken. Dat gevoel is er vooral onder kiezers die FvD, PVV, JA21 en BBB willen gaan stemmen.
Het vertrouwen in de Tweede Kamer onder alle kiesgerechtigden is 30%. Er is weinig verschil tussen kiezers met of zonder migratieachtergrond. Bij Nederlanders met een migratieachtergrond die zich onvoldoende vertegenwoordigd voelen in de Tweede Kamer ligt dat vertrouwen lager, namelijk op 20%.
Hoe je burgers het gevoel kunt geven dat ze gehoord worden
Er kunnen burgerfora worden ingesteld, zodat er directer wordt geluisterd. En Tweede Kamerleden moeten ook duidelijker en zichtbaarder maken wat ze doen aan het thema discriminatie.
Of het vertrek van Sylvana Simons (Bij1), en van Tunahan Kuzu en Farid Azarkan (beiden Denk)–die vaak discriminatie aankaartten in de Tweede Kamer–van invloed gaat zijn op de opkomst van kiezers met een migratieachtergrond is niet duidelijk. Wantrouwen kan leiden tot het niet gaan stemmen, vooral als mensen zich niet herkend of gezien voelen, en hierdoor kan de opkomst lager zijn. Maar het kan ook een extra motivatie zijn om wel te gaan stemmen: als je discriminatie hebt ervaren en dit een gevoel van onvrede geeft.
We zullen zien hoe het afloopt na de Tweede Kamerverkiezingen van donderdag 22 november…