Uit het jaarlijkse Nationaal Vrijheidsonderzoek 2020, uitgevoerd in het LISS panel, blijkt dat een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking (88%) de Dodenherdenking op 4 mei belangrijk of heel belangrijk vindt. Ook Bevrijdingsdag op 5 mei wordt door veel mensen (heel) belangrijk bevonden. Dit geldt voor 81% van de Nederlanders.
Het Nationaal Vrijheidsonderzoek wordt al sinds 2001 uitgevoerd. Het doel van de studie is onder andere het meten van het draagvlak voor de jaarlijkse Dodenherdenking en de viering van Bevrijdingsdag. En elk jaar wordt er dieper op een bepaald thema doorgevraagd. Dit jaar was het het thema “vrijheid”. Vinden Nederlanders dat je altijd kunt uitkomen voor je mening, overtuigingen en gevoelens? Welke gebeurtenissen uit het verleden zijn bepalend geweest voor de ideeën die iemand heeft over wat vrijheid betekent?
De belangrijkste conclusies zijn:
Het draagvlak onder de Nederlandse bevolking voor de herdenking op 4 mei en de viering van de bevrijding op 5 mei is nog steeds groot. 89% van de Nederlandse bevolking heeft op 4 mei 2019 de twee minuten stilte in acht genomen.
De twee minuten stilte op 4 mei wordt ook het meest gewaardeerd. Ongeveer twee derde van de Nederlanders staat bewust stil bij het vieren van de vrijheid op Bevrijdingsdag. Het ontsteken van het vrijheidsvuur is de activiteit die op Bevrijdingsdag het meest wordt gewaardeerd. De Tweede Wereldoorlog speelt nog steeds een belangrijke rol in hoe mensen denken over vrijheid en onvrijheid.
Meer lezen? Kijk op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei of download de publicatie hier.