Nederland scoort hoog op het gebruik van internet (september 2019)

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt onder andere bij hoe Nederland het in vergelijking met andere Europese landen doet op het gebied van werkloosheid, armoede, gezondheidszorg, huizenprijzen, autobezit, maar ook op het gebied van het gebruik van internet.

Toegang tot internet
ICT speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Er wordt veel gebruik gemaakt van internet op het werk of thuis, maar ook onderweg. Smartphones zorgen ervoor dat we overal toegang kunnen hebben. Wist u dat in 2018 98% van de Nederlandse huishoudens toegang tot internet had en dat daarmee Nederland bovenaan staat in de Europese ranglijst? Nederland staat ook hoog in het lijstje van Europese landen als het gaat om een hoge snelheid breedbandverbinding en mobiel internet gebruik.

Internet thuis
In bijna alle Nederlandse huizen (97%) is een snelle breedbandverbinding aanwezig, Gemiddeld ligt dit percentage op Europees niveau op 86%. Griekenland (76%) en Bulgarije (71%) scoren het laagst. Samen met Denemarken en het Verenigd Koninkrijk scoort Nederland ook het hoogst op het gebied van dagelijks gebruik van internet. Negentig procent van de Nederlanders tussen de 16 en 74 jaar gebruikt dagelijks internet, tegen 76% gemiddeld gezien voor de hele Europese bevolking.

Internet gebruik op laptop, tablet of smartphone
Ook staat Nederland in de top drie als het gaat om internet gebruik op een laptop, tablet of smartphone. In Denemarken en Zweden is dit 88% en in Nederland 86%. Het Europese gemiddelde ligt op 69%. 

Als je kijkt naar toegang tot internet met de smartphone ook buiten het werk of thuis i
n 2018, dan was dit bij 84% van de Nederlanders en de Denen, en 86% van de Zweden het geval. Het Europese gemiddelde ligt op 67%. Het laagste is de toegang tot internet buiten het werk of thuis in Italië: 39% (zie afbeelding). 

Internetbankieren en online winkelen
Als het gaat om internetbankieren, staat Nederland op een gedeelde tweede plaats, samen met Denemarken (86%), en we staan derde als het gaat om consumenten aankopen via internet (80%). Alleen in Denemarken en het Verenigd Koninkrijk wordt meer online gekocht. Het Europese gemiddelde ligt rond de 60%.

Meer weten over wat het CBS allemaal heeft onderzocht over de verschillen binnen Europa? Kijk dan hier. Deze publicatie (in het Engels) is als bron gebruikt voor dit stukje. Ook de drie afbeeldingen komen uit deze publicatie.