Wat vinden we van onze ministers? (augustus 2009)

We hebben in januari en juli 2009 vragen gesteld over de ministers in het huidige kabinet Balkende IV*. We wilden graag weten welke ministers u kent. En wat u belangrijke eigenschappen vindt van een goede minister. Volgens ons onderzoek zijn dat: betrouwbaarheid, eerlijkheid en bekwaamheid.

Maar wat misschien nog wel leuker is om te weten: wie scoren daarop het hoogst?

Jan Peter Balkenende (Algemene Zaken), Wouter Bos (Financiën) en André Rouvoet (Jeugd en Gezin) zijn het meest bekend. Dat is niet verrassend: zij zijn de leiders van de drie regerende partijen en alle drie (vice)premier. Het minst bekend is Eberhard van der Laan, de minister van Wonen, Wijken en Integratie. Bij het afnemen van de vragenlijst was hij nog maar net aangetreden als opvolger van Ella Vogelaar en dus de kortst zittende minister. Ook ministers Jacqueline Cramer (VROM) en Gerda Verburg (LNV) zijn erg onbekend.

Betrouwbaar
Rouvoet (75%), minister van OCW Ronald Plasterk (73,4%) en Balkenende (73%) scoren het hoogst op betrouwbaarheid. Ook Ernst Hirsch Ballin (Justitie), Camiel Eurlings (V&W), Bos en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) scoren boven de 70%. Cramer en Eimert van Middelkoop (Defensie) scoren als hekkensluiters flink onder de rest (respectievelijk 56% en 50,7%). Op eerlijkheid scoren alle ministers ongeveer gelijk.

Bekwaam
Bij bekwaamheid verandert de zaak. Bos scoort hier het hoogst van alle ministers: 79,2% van de panelleden vindt hem bekwaam of zeer bekwaam. Hij wordt op de voet gevolgd door Hirsch Ballin.

Waarom dit onderzoek?
In juli 2009 is de vragenlijst van januari herhaald. Ook in januari en juli 2010 herhalen we het onderzoek om veranderingen te meten. De resultaten worden geanalyseerd door drs. Eva Wisse. Zij is als promotieonderzoeker verbonden aan de Universiteit van Tilburg en schrijft een proefschrift over vertrouwen in leiderschap.

* In het kabinet Balkenende IV regeren CDA, PvdA en de ChristenUnie samen. Er zijn zestien ministers: vier vrouwen en twaalf mannen. CDA en PvdA leveren ieder zeven ministers en twee ministers zijn van de ChristenUnie.